dijous, 14 d’abril del 2011

La vida viscuda en forma d'article, per Lluís Bonada (El Temps, 12/4/11)

Als inicis de la seva carrera, Josep Pla va manifestar el temor de quedar condemnat a veure la vida en forma darticle periodístic. Seria, efectivament, una condemna llarga: tota la seva vida. Però va ser una condemna feliç, beneficiosa. Beneficiosa per a ell i per al lector. L’article és un text dextensió determinada i fixa, i aquest requisit, aquesta cotilla, força lautor a pensar-lo com un tot coherent i equilibrat, i el força també a mantenir sempre la mateixa estratègia, el mateix esquema, a més de lestil, evidentment. L’obliga, finalment, a ordenar la seva visió de la vida.
La magnífica revista mensual L'Avenç: ha proposat a diversos autors relativament joves que escriguin una sèrie d’articles memorialístics, testimonials, i algunes daquestes series, retocades o no, i fins i tot ampliades, shan convertit en llibres excel·lents, publicats per l’editorial de la revista, com ha estat el cas del de Joan-Daniel Bezsonoff, Una educació francesa, i ara sescau amb Els castellans, de Jordi Puntí.
L’article va ser també la feliç fórmula que va fer servir l’historiador Tony Judt (El refugi de la memòria, La Magrana, 2011) quan es va trobar empès a recordar aspectes cabdals la seva vida per culpa del greu trastorn neuromotor que patia i que l’any passat l’acaba matant.
L’operació cultural de la revista L’Avenç ha fet possible que molts autors no haguessin desperar a fer-se vells per a començar a recordar. A trenta o quaranta anys un escriptor assenyat i madur, literàriament parlant, pot treure un immens profit de la seva infantesa i joventut.
Ho va demostrar Sándor Márai. L’autor hongarès escriu les seves memòries poc abans de fer 35 anys i el resultat en va ser una obra mestra i un llibre imprescindible per a conèixer l’Europa de les tres primeres dècades del segle XX: Confessions d’un burgès. Lamentablement, és un llibre orfe dedició catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada